KlACHTENREGELING (intern en extern)
A. Intern
Algemeen
Voor een zorgvuldige en kwaliteitsvolle omgang met een deelnemer aan onze opleidingen, leergangen, trainingen, workshops of trajecten is het gewenst dat deze zich met eventuele klacht(en) over de uitvoering van een opleiding, leergang, cursus, training, workshop, traject, etc. van ons in eerste aanleg kan wenden tot een Klachtencommissie indien bespreking van zijn/haar onvrede met de docent/trainer/ opleider/adviseur helaas niet tot een bevredigend resultaat leidt.
Artikel 1: begrippen
Deelnemer: |
een ieder die geldig deelneemt of heeft deelgenomen aan een opleiding, leergang, training, workshop of traject van OBMP. |
| |
Klachtencommissie: |
de klachtencommissie van OBMP inzake opleidingen, leergangen, cursussen, trainingen, workshops of trajecten van OBMP. |
| |
Docent/trainer/ opleider/adviseur: |
de persoon die in opdracht van OBMP (een onderdeel van) de opleiding, leergang, cursus, training, workshop of traject van OBMP uitvoert. |
| |
Klacht: |
iedere schriftelijke uiting van onvrede van een deelnemer over een opleiding, leergang, cursus, training, workshop of traject van OBMP gericht aan de klachtencommissie met het verzoek om een onderzoek in te stellen en een oordeel over de klacht te vellen. |
| |
Klager: |
degene die een schriftelijke klacht bij de klachtencommissie heeft ingediend. |
Artikel 2: ontvankelijkheid
- De deelnemer en degene in wiens opdracht deze aan een opleiding, leergang, cursus, training, workshop of traject van OBMP deelneemt of heeft deelgenomen kan tot drie maanden na afsluiting ervan een schriftelijke klacht hierover indienen bij de klachtencommissie.
- De klachtencommissie kan beslissen dat een klacht die eerst na de in sub a. genoemde termijn van drie maanden wordt ingediend toch in behandeling wordt genomen indien naar het oordeel van de klachtencommissie van de klager redelijkerwijs niet kon worden gevraagd dat hij zijn klacht eerder indiende.
- Klachten worden altijd met de grootst mogelijke discretie en vertrouwelijk behandeld.
- Inkomende schriftelijke klachten worden geregistreerd en voor een periode van 3 jaar bewaard.
Artikel 3: samenstelling van de Klachtencommissie
- De klachtencommissie bestaat uit 3 leden, waarvan één lid als onafhankelijke voorzitter functioneert en twee leden onafhankelijke deskundigen zijn op het gebied van opleiding, training en advies.
- De klachtencommissie onderzoekt de klacht die is ingediend volgens de in artikel 5 beschreven klachtenprocedure.
- De leden van de klachtencommissie kunnen alleen vervangen worden voor andere onafhankelijke personen daartoe aangewezen door de onafhankelijke voorzitter.
Artikel 4: taak van de klachtencommissie
De klachtencommissie heeft tot taak om de bij haar ingediende schriftelijke klachten te onderzoeken en daarover een voor alle partijen bindend oordeel te geven.
Artikel 5: klachtprocedure
- Zodra de schriftelijke klacht is ingediend en ingekomen bij de klachtencommissie krijgt de klager binnen 5 werkdagen een bericht van ontvangst.
- De klachtencommissie onderzoekt de ontvankelijkheid van de klacht. Is de klacht niet ontvankelijk dan laat de commissie dit schriftelijk en gemotiveerd aan klager weten.
- Is de klacht wel ontvankelijk dan zal de opleider, docent, trainer of adviseur van de desbetreffende opleiding, leergang, cursus, training, workshop of traject door de klachtencommissie verzocht worden om een schriftelijke reactie op deze klacht te geven.
- De klachtencommissie zendt een afschrift van de onder c. bedoelde schriftelijke reactie naar de klager.
- Is het naar het oordeel van de klachtencommissie niet mogelijk niet mogelijk om op basis van de klacht en de reactie van de betrokken opleider, docent, trainer of adviseur zich een oordeel te vormen dan hoort de klachtencommissie zowel de klager als de betrokken opleider, docent, trainer of adviseur in elkaars aanwezigheid.
Artikel 6: het oordeel van de klachtencommissie
- De klachtencommissie komt binnen vier weken na ontvangst van de schriftelijke klacht tot haar voor alle partijen bindend oordeel (tenzij er sprake is van een beroepsmogelijkheid).
- Dit bindend oordeel wordt binnen de onder a. vermelde termijn van vier weken door de klachtencommissie schriftelijk kenbaar gemaakt aan zowel de klager als aan de desbetreffende opleider, docent, trainer of adviseur.
- Verlenging van de onder a. en b. vermelde termijn is mogelijk met uiterlijk twee periodes van maximaal vier weken.
- Indien de verlenging als bedoeld in c. aan de orde is maakt de klachtencommissie deze verlenging aan beide partijen schriftelijk kenbaar.
- In geval er geen beroepsmogelijkheid is worden de consequenties van het bindend oordeel van de klachtencommissie zo mogelijk per direct en in ieder geval binnen 10 werkdagen door OBMP afgehandeld c.q. uitgevoerd.
- In geval van een beroepsmogelijkheid als bedoeld onder a. zal de klachtencommissie in zijn schriftelijk oordeel hiervan gewag maken c.q. partijen daar op wijzen.
B. Extern
Voor zover onze interne klachtenregeling onverhoopt niet toereikend is kan de deelnemer/opdrachtgever aan welke
door OBMP ondernomen activiteit dan ook aan de hand van het Reglement van Tuchtrechtspraak van de Orde van
organisatiekundigen en –adviseurs een klacht indienen bij in eerste aanleg de Tuchtcommissie van de Ooa en in hoger beroep bij de Raad van Beroep van de Ooa.
Het postadres van de Tuchtcommissie en van de Raad van Beroep wordt op aanvraag beschikbaar gesteld.